Fryksdalsleden - delsträcka 5, Ivarsbjörke - Lysvik

Kolla alltid nyhetssidan innan du vandrar.

Etappen går från Ivarsbjörke till Lysvik (10 km)

Vägbeskrivning

Delsträckan startar vid Ivarsbjörke station och sträcker sig till Lysviks kyrka.

Innan du startar vandringen, gör dig en tur ut till Uddeberg, som är en naturskön och kontemplativ plats på en udde i Fryken.

Från Ivarsbjörke station fortsätter vi norrut förbi en välbevarad milsten. Strax därefter svänger den gamla vägen av upp till höger genom hemmanet Strandvik. Efter en vandring på småvägar genom Strandvik och Kårrud kommer du ut till nuvarande landsväg. Följ denna ett kort stycke och ta sedan till vänster vid markeringen ut på udden, Öjenäs. På norrsidan av udden finns en långgrund badplats, perfekt för barnfamiljer och en riktigt fin rastplats.

Bild fr Ojenas Bild fr Ojenas

När du kommer ut från udden, följ återigen landsvägen och passera skylten mot Mallbacken. Mallbacken, den lilla byn med ett damlag i fotboll i allsvenskan. Efter ytterligare några hundra meter viker du av mot centrum av Lysvik och följer vägen fram till centrum. Lysvik ligger naturskönt på Frykens östra strand, mittemellan Sunne och Torsby.

Kartor

Platser efter vägen

Kommunikationer

Buss 202 mellan Sunne och Torsby via Lysvik stannar i Ivarsbjörke och andra mindre orter efter vägen.
I Sunne, Lysvik och Torsby finns både buss(202) och tåg(74)förbindelser.
Se Värmlandstrafik för mer information.

Övernattning

Mat och proviantering

Mitt emot kyrkan i Lysvik ligger en välsorterad lanthandel (Värmlands roligaste affär på face book) och en året-runt öppen pizzeria. Lite söder om kyrkan ligger också Mormors glasscafé och ute på udden restaurangen FrykensPärla. De båda sistnämnda ligger naturskönt vid Fryken och båda är sommaröppna. Lysviks Pizzeria har öppet året runt.